top of page

Fruit en groenten die honden wel of niet kunnen eten

Het is niet ongebruikelijk dat je je hond wilt verwennen door jouw favoriete menselijke snack te delen in plaats van een hondensnack. Immers, als het veilig is voor jou om te eten, moet het toch ook goed zijn voor je hond, nietwaar? Niet per se. Hoewel veel voedsel voor mensen volkomen veilig is voor honden, zijn sommige erg ongezond en ronduit gevaarlijk, dus het is cruciaal om te leren welke fruitsoorten en groenten honden mogen eten.

Honden verteren voedsel anders dan mensen, en het eten van verkeerd voedsel kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen en in extreme gevallen zelfs tot de dood. Als omnivoren hebben honden geen echte behoefte aan fruit of groenten als onderdeel van hun dieet, maar het is prima om honden veilig fruit of groenten te geven als traktatie of snack. Verse hondenvoeding bevat vaak groenten en fruit in diëten die voor honden zijn geformuleerd, omdat ze een bron van vitamines, mineralen en antioxidanten bieden. Lees verder om te ontdekken welke fruitsoorten en groenten met mate gedeeld kunnen worden en welke je moet vermijden.


Fruit dat honden wel en niet kunnen eten


Appels

Ja, honden kunnen appels eten. Appels zijn een uitstekende bron van vitamines A en C, evenals vezels voor je hond. Ze bevatten weinig eiwitten en vetten, wat ze de perfecte snack maakt voor oudere honden. Zorg er wel voor dat je de zaden en het klokhuis eerst verwijdert. Probeer ze bevroren als een verkoelende snack voor warm weer. Je kunt ze ook vinden als ingrediënt in appel-geflavourde hondensnacks.


Avocado

Nee, honden moeten avocado vermijden. Hoewel avocado een gezonde snack kan zijn voor hondeneigenaren, moet het niet aan honden gegeven worden. De pit, schil en bladeren van avocado's bevatten persin, een toxine dat vaak braken en diarree veroorzaakt bij honden. Het vlezige binnenste van de avocadovrucht heeft niet zoveel persin als de rest van de plant, maar het kan nog steeds te veel zijn voor honden. Avocadovruchtvlees bevat ook veel vet, wat gastro-intestinale problemen voor honden kan veroorzaken of bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals pancreatitis als er te veel van wordt geconsumeerd. Je hond kan nog steeds profiteren van de voordelen van avocado als je kijkt naar hondensnacks voor huid en vacht die avocado in de ingrediënten bevatten.


Bananen

Ja, honden kunnen bananen eten. Met mate zijn bananen een geweldige snack met weinig calorieën voor honden. Ze bevatten veel kalium, vitamines, biotine, vezels en koper. Ze bevatten weinig cholesterol en natrium, maar vanwege hun hoge suikergehalte moeten bananen als traktatie gegeven worden, niet als onderdeel van het hoofddieet van je hond. (Je kunt ook bananen hondensnacks vinden die nooit overrijp worden!)


Blauwe bessen

Ja, honden kunnen blauwe bessen eten. Blauwe bessen zijn een superfood rijk aan antioxidanten, die celbeschadiging bij mensen en honden voorkomen. Ze zijn vol van vezels en fytochemicaliën. Als je je hond leert om traktaties uit de lucht te vangen, probeer dan blauwe bessen! Het krachtige fruit is een populair ingrediënt voor blauwe bessen hondensnacks, soms in combinatie met andere superfoods zoals yoghurt.


Cantaloupe

Ja, cantaloupe is veilig voor honden. Cantaloupe zit vol met voedingsstoffen, is caloriearm en een geweldige bron van water en vezels. Het bevat echter veel suiker, dus het moet met mate worden gedeeld, vooral voor honden die overgewicht hebben of diabetes hebben. Probeer bollen of blokjes cantaloupe voor je hond in te vriezen voor een verfrissende zomersnack.


Kersen

Nee, honden mogen geen kersen eten. Met uitzondering van het vlezige fruit rond de pit, bevatten kersenplanten cyanide en zijn giftig voor honden. Cyanide verstoort het cellulaire zuurstoftransport, wat betekent dat de bloedcellen van je hond niet genoeg zuurstof krijgen. Als je een kersenboom in je tuin hebt, zorg er dan voor dat je hond geen vrije toegang heeft tot gevallen fruit. Als je hond hele kersen of kersenpitten eet, let dan op verwijde pupillen, ademhalingsmoeilijkheden en rode tandvlees, omdat deze symptomen kunnen wijzen op cyanidevergiftiging, wat een noodgeval voor de dierenarts is. Als je zelf van kersen geniet, zorg er dan voor dat je de weggegooide pitten veilig opbergt in een hond-proof prullenbak of vuilnisbak waar je hond geen toegang tot heeft, en laat kinderen weten dat ze hun kersen of kersenpitten niet met je hond moeten delen. Om je hond veilig te laten profiteren van de antioxiderende voordelen die kersen hebben, kies je kersen hondensnacks die voor je vriend zijn geformuleerd.


Cranberries

Ja, cranberries zijn veilig voor honden om te eten. Zowel cranberries als gedroogde cranberries zijn veilig om aan honden te voeren in kleine hoeveelheden. Of je hond deze zure traktatie daadwerkelijk lekker vindt, is een andere vraag. Hoe dan ook, matiging is belangrijk bij het voeren van cranberries aan honden, zoals bij elke traktatie, omdat te veel cranberries een verstoorde maag kunnen veroorzaken. Het is ook de moeite waard om op te merken dat veel gedroogde cranberries die voor mensen worden verkocht, zijn gezoet, dus ze aan je hond geven, voegt onnodige suiker toe aan hun dieet. Kies in plaats daarvan, als je hond hunkert naar de zure smaak van cranberries, voor ongezoete verse of bevroren vruchten, of haal wat knapperige cranberry hondensnacks.


Komkommers

Ja, honden kunnen komkommers eten. Komkommers zijn vooral goed voor honden met overgewicht, omdat ze weinig tot geen koolhydraten of vet bevatten en vol zitten met verzadigende hydratatie. Ze zitten vol met vitaminen K, C en B1, evenals kalium, koper, magnesium en biotine. Koele komkommers zijn een uitstekende traktatie voor warm weer als je hond ervan geniet, en je kunt zelfs plakjes invriezen voor een leuke verrijkende snack.


Druiven

Nee, honden mogen nooit druiven eten. Als je denkt dat je hond druiven heeft gegeten, bel dan je dierenarts. Druiven en rozijnen (gedroogde druiven) zijn zeer giftig voor honden, ongeacht het ras, geslacht of de leeftijd van de hond. Druiven zijn zelfs zo giftig dat ze kunnen leiden tot acute plotselinge nierfalen. Wees altijd voorzichtig met deze gevaarlijke vrucht rond honden, vooral als je kinderen hebt die druiven of rozijnen thuis eten. Als je druiven of rozijnen weggooit, leg ze dan niet op een composthoop waartoe je hond toegang heeft, en zorg ervoor dat je vuilnisbak zo is ontworpen dat hij hond-proof is of (voor die slimme probleemoplossende honden) op een plaats staat waar je hond er niet bij kan.


Mango

Ja, honden kunnen mango's eten. Deze zoete en sappige tropische traktatie zit vol met vier verschillende vitaminen: A, B6, C en E. Mango's hebben ook kalium en zowel bètacaroteen als alfacaroteen. Vergeet alleen niet, zoals bij de meeste vruchten, de harde pit eerst te verwijderen, omdat deze kleine hoeveelheden cyanide bevat en een verstikkingsgevaar kan worden. Mango is rijk aan suiker, dus gebruik het als een incidentele traktatie, vooral voor honden die worstelen met gewicht. Een minder rommelige optie om de voordelen van de superfood-voedingsstoffen van mango te krijgen, is een kauwbare mango hondensnack.


Sinaasappels

Ja, honden kunnen sinaasappels eten. Sinaasappels zijn prima voor honden om te eten, volgens dierenartsen, maar het komt vaak voor dat honden worden afgeschrikt door een soort sterke citrusgeuren of -smaken. Sinaasappels zijn een uitstekende bron van vitamine C, kalium en vezels, en in kleine hoeveelheden kan het sappige vruchtvlees van een sinaasappel een smakelijke traktatie zijn voor je hond. Dierenartsen raden aan om de sinaasappelschil weg te gooien en je hond alleen het vruchtvlees van de sinaasappel aan te bieden, zonder de zaden. De schil van een sinaasappel is hard voor hun spijsverteringssysteem, en de oliën kunnen ervoor zorgen dat je hond letterlijk zijn gevoelige neus ophaalt. Als je hond geen fan is van verse citrusvruchten, zijn er enkele hondensnacks met sinaasappels om uit te kiezen.


Perziken

Ja, perziken zijn veilig voor honden om te eten. Kleine hoeveelheden gesneden verse of bevroren perziken zijn een geweldige bron van vezels en vitamine A, maar net als kersen bevat de pit cyanide. Zolang je het vruchtvlees volledig wegsnijdt van de perzikpit, dan kan vers perzikvlees een geweldige zomerse traktatie zijn. Zorg ervoor dat de pitten veilig worden weggegooid in hond-proof afvalbakken. Sla ingeblikte perziken over, omdat deze meestal hoge hoeveelheden suikerhoudende siropen bevatten. Zelfs ingeblikte of ingelegde perziken "in natuurlijk sap" bevatten meer suiker dan elke hond nodig heeft. Bevroren perzikschijfjes kunnen een leuke verkoelende traktatie zijn voor honden.


Peren

Ja, honden kunnen peren eten. Peren zijn een geweldige snack omdat ze rijk zijn aan koper, vitamines C en K, en vezels. Als je peren deelt met je hond, zorg er dan voor dat je het perenvlees in hapklare stukjes snijdt en eerst de pit en zaden verwijdert, omdat de zaden sporen van cyanide bevatten. Sla ingeblikte of ingelegde peren met suikerhoudende siropen over, zelfs degenen die gelabeld zijn "in hun eigen sap". Je kunt ook perenhondensnacks vinden met andere functionele ingrediënten zoals eend of zalm.


Ananas

Ja, ananas is veilig voor honden om te eten. Een paar stukjes ananas zijn een geweldige zoete traktatie voor honden, zolang de stekelige buitenste schil en kroon eerst worden verwijderd. Het tropische fruit zit vol met vitamines, mineralen en vezels. Het bevat ook bromelaïne, een enzym dat het voor honden gemakkelijker maakt om eiwitten op te nemen. Zoals bij ander fruit, kies geen ingeblikte of verpakte ananas in gezoete siropen, aangezien honden geen toegevoegde suikers in hun dieet nodig hebben, vooral als ze vatbaar zijn voor obesitas. Je kunt ook ananas hondensnacks vinden voor een vleugje van de eilanden onderweg.


Pompoen

Ja, pure pompoen is een gezond voedsel voor honden. Pompoen zit vol antioxidanten, maar zijn superkracht is dat het zowel diarree als constipatie bij honden verlicht. Als je ingeblikte pompoen koopt, kies dan altijd voor 100% pompoenpuree, of je kunt ook pompoen in de oven roosteren en het gepelde pompoenvlees aan je hond voeren. Er zijn ook veel pompoensupplementen en pompoen hondensnacks waar honden van kunnen genieten.


Frambozen

Ja, honden kunnen frambozen eten. Frambozen zijn veilig voor honden met mate. Ze bevatten antioxidanten die geweldig zijn voor honden. Ze bevatten weinig suiker en calorieën, maar zijn rijk aan vezels, mangaan en vitamine C. Frambozen zijn vooral goed voor oudere honden omdat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben, die verouderende gewrichten kunnen helpen. Ze bevatten echter kleine, natuurlijk voorkomende hoeveelheden xylitol, dus beperk je hond tot niet meer dan acht ons verse of bevroren frambozen in één keer. Of kies gewoon een hondensnack die framboos als ingrediënt bevat.


Aardbeien

Ja, honden kunnen aardbeien eten. Aardbeien zitten vol met vezels en vitamine C. Daarnaast bevatten ze ook een enzym dat de tanden van je hond kan helpen witter te maken terwijl hij of zij ze eet. Net als alle vruchten bevatten aardbeien natuurlijke suiker, dus bied ze met mate aan. Bevroren aardbeien kunnen een leuke verrijkende traktatie zijn voor honden. (Of je kunt gewoon zelf de aardbeien eten en de favoriete trainingstraktatie van je hond verstoppen in deze schattige aardbei-vormige snuffelmat!)


Tomaten

Nee, honden moeten tomaten vermijden. Terwijl het rijpe vruchtvlees van de tomatenvrucht over het algemeen veilig is voor honden, bevatten de groene delen van de tomatenplant een giftige stof genaamd solanine. Een hond zou een grote hoeveelheid van de tomatenplant moeten eten om ziek te worden, maar het is beter om tomaten helemaal te vermijden, alleen om veilig te zijn. Als je hond graag je groentetuin verkent, zorg er dan voor dat je hem of haar weghoudt van je tomatenplanten. Je kunt hondveilige tomatensnacks vinden als je hond dol is op de smaak van rijpe, antioxidant-rijke tomaten.


Watermeloen

Ja, honden kunnen watermeloen eten. Het is belangrijk om eerst de schil en zaden te verwijderen, aangezien deze een darmblokkade kunnen veroorzaken, maar het vruchtvlees van watermeloen is verder veilig voor honden. Het zit vol met vitamine A, B-6 en C, evenals kalium. Watermeloen bestaat voor 92 procent uit water, dus het is een geweldige manier om je hond gehydrateerd te houden op warme zomerdagen. Bevries stukken ontpitte watermeloen voor een leuke verkoelende traktatie voor je hond. (Je kunt zelfs watermeloen-geflavourde hondensnacks vinden!)


Groenten die honden wel en niet kunnen eten

Asperges

Nee, honden mogen geen asperges eten. Hoewel asperges niet noodzakelijkerwijs onveilig zijn voor honden, is er echt geen voordeel aan om ze aan hen te voeren. Het is te taai om rauw te eten, en tegen de tijd dat je het kookt totdat het zacht genoeg is voor honden om te eten, verliest asperges veel van zijn voedingswaarde. Als je echt een groente met je hond wilt delen, zijn er tal van andere opties die een betere keuze zouden zijn. Maar, als je hond om een of andere reden echt van asperges houdt, zal het hen niet schaden om het te eten.


Broccoli

Ja, broccoli is veilig voor honden om in kleine hoeveelheden te eten, en wordt het beste geserveerd als een incidentele traktatie. Het is rijk aan vezels en vitamine C en bevat weinig vet. Echter, broccoli-roosjes bevatten isothiocyanaten, die bij sommige honden milde tot mogelijk ernstige maagirritatie kunnen veroorzaken. Taaie broccolistelen zijn bekend dat ze verstopping kunnen veroorzaken in de slokdarm van honden. Dus, als je hond van broccoli houdt, is het beter om ze gekookte broccoli aan te bieden om deze problemen te helpen voorkomen. (Of laat ze knabbelen aan een broccoli-vormig hondenspeeltje terwijl jij je verdiept in je afhaalmaaltijd met rundvlees en broccoli.)


Spruitjes

Ja, honden kunnen spruitjes eten. Spruitjes zitten vol met voedingsstoffen en antioxidanten die geweldig zijn voor mensen en honden. Voer ze echter niet te veel aan je hond, want ze kunnen veel gas veroorzaken. Kool is ook veilig voor honden, aangezien spruitjes in feite kleine kooltjes zijn, maar het delen van kool met je hond komt met hetzelfde waarschuwingsvlag voor winderigheid. We hebben je gewaarschuwd! Als je hond een grote fan is van spruitjes of kool, en je bent cool met de resultaten, wil je misschien enkele gedehydrateerde hondenvoedingen overwegen die deze bladgroenten als component bevatten.


Wortelen

Ja, honden kunnen wortelen eten. Wortelen zijn een uitstekende snack met weinig calorieën die rijk is aan vezels en bètacaroteen, dat vitamine A produceert. Bovendien is het knabbelen aan deze oranje wortelgroente geweldig voor de tanden van je hond. Wortelen zijn opgenomen als ingrediënt in veel hondenvoedingen en in veel wortel hondensnacks.

Selderij Ja, selderij is veilig voor honden om te eten. Naast de vitamines A, B en C bevat deze knapperige groene snack de voedingsstoffen die nodig zijn om een gezond hart te bevorderen en mogelijk kanker te bestrijden. Alsof dat nog niet genoeg was, staat selderij er ook bekend om dat het de adem van honden opfrist. Vind selderij hondenkauwspeeltjes voor een optie die elke hond zou genieten.


Groene bonen

Ja, honden kunnen groene bonen eten. Gehakt, gestoomd, rauw of ingeblikt – alle soorten groene bonen zijn veilig voor honden om te eten, zolang ze maar gewoon zijn. Groene bonen zitten vol met belangrijke vitaminen en mineralen en ze zijn ook vol van vezels en caloriearm. Kies voor natriumvrije ingeblikte groene bonen voor honden om aan hun voeding toe te voegen, of bevroren groene bonen kunnen leuke verrijkende snacks zijn.

Paddenstoelen Nee, honden moeten paddenstoelen vermijden. Wilde paddenstoelen kunnen giftig zijn voor honden. Hoewel slechts 50-100 van de 50.000 paddenstoelensoorten wereldwijd bekend staan als giftig, kunnen de giftige soorten je hond echt pijn doen of zelfs leiden tot de dood. Terwijl wilde paddenstoelen altijd een solide nee zijn, zijn gewassen paddenstoelen die in de supermarkt voor menselijke consumptie zijn gekocht over het algemeen prima voor honden.


Uien

Nee, honden mogen nooit uien eten. Als je denkt dat je hond uien heeft gegeten, bel dan je dierenarts. Uien, prei en bieslook maken deel uit van een familie van planten genaamd Allium die giftig zijn voor de meeste huisdieren, en vooral katten. Het eten van uien kan ervoor zorgen dat de rode bloedcellen van je hond barsten, en kan ook braken, diarree, maagpijn en misselijkheid veroorzaken. Vergiftiging door uien is ernstiger bij Japanse hondenrassen zoals Akitas en Shiba Inus, maar alle honden zijn er zeer gevoelig voor. Als je kinderen in je huishouden hebt, zorg er dan voor dat ze geen voedsel met uien met je hond delen, en beveilig je uien voedselresten of restjes waar je hond geen toegang tot heeft.


Erwten

Ja, honden kunnen erwten eten. Groene erwten, sneeuwerwten, sugarsnaps en tuin- of Engelse erwten zijn allemaal OK voor honden om af en toe in hun kom te vinden. Erwten bevatten verschillende vitamines, mineralen en zijn rijk aan eiwitten en vezels. Je kunt je hond verse of bevroren erwten voeren, maar vermijd ingeblikte erwten met toegevoegd natrium.


Spinazie

Ja, honden kunnen spinazie eten, maar het is niet een van de topgroenten die je met je pup wilt delen. Spinazie is rijk aan oxaalzuur, dat het vermogen van het lichaam om calcium op te nemen blokkeert en kan leiden tot nierbeschadiging. Hoewel je hond waarschijnlijk een zeer grote hoeveelheid spinazie zou moeten eten om dit probleem te hebben, is het misschien het beste om met een andere groente te gaan. Als je je hond de voordelen van de bladgroente wilt geven, kun je spinazie hondensnacks vinden voor een incidentele snack.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Maak Hondentraining Effectiever Met Deze Basisprincipes

Geen twijfel mogelijk, je hebt honden op tv gezien of bij een hondensportevenement en was verbaasd over de trucjes die ze kunnen doen. En wat dacht je van die honden die gehoorzaamheid perfect onder d

Welk Type Hondenhek Is Het Beste voor Mij en Mijn Hond?

In de woorden van Robert Frost: "Goede hekken maken goede buren." Maar als het op honden en achtertuinen aankomt, zijn hekken essentiële voorzieningen om je huisdier veilig en zeker te houden. Hekken

Comments


bottom of page