top of page

Maak Hondentraining Effectiever Met Deze Basisprincipes

Geen twijfel mogelijk, je hebt honden op tv gezien of bij een hondensportevenement en was verbaasd over de trucjes die ze kunnen doen. En wat dacht je van die honden die gehoorzaamheid perfect onder de knie hebben? Heb je je ooit afgevraagd of je jouw hond ook zo kunt trainen? Absoluut! Je kunt je hond bijna alles leren met de juiste methoden en instelling. Maar sommige veelvoorkomende fouten bij hondentraining kunnen je in de weg staan.


Hoewel veel mensen deze misstappen maken, kun je met een beetje kennis en moeite deze vermijden om je training te verbeteren.


Wees Niet Bang om Dwaas te Zijn

Training moet leuk zijn voor je hond, dus wees niet bang om gek te doen als je met ze werkt. Prijs ze met een hoge, dwaze stemtoon als ze zich goed gedragen of correct reageren op een commando. Een zangerig "Wie is er een goede puppy?" zal meer enthousiasme communiceren naar je hond dan een monotone "Goede hond." Laat je niet tegenhouden door verlegenheid om je hond te laten zien hoe blij je bent.


Je kunt ook je beste dwaze gedrag en stem gebruiken bij het trainen van een terugroepcommando. Als je boos of in paniek klinkt, zal je hond de andere kant op rennen. Maar als je klinkt alsof je een feestje hebt, hoe kan je hond dan weerstaan om ook te komen spelen? Onthoud, honden reageren net zozeer, zo niet meer, op je lichaamstaal en stemtoon als op je woorden. Dus houd het vrolijk en leuk.


Blijf Positief Tijdens Training

Het kan frustrerend zijn als je hond het verkeerd doet. Maar laat nooit aan je hond zien dat je gefrustreerd bent. Het is belangrijk om een positieve houding te behouden omdat honden menselijke emoties kunnen lezen. Als je hond denkt dat je boos of gestrest bent, zullen ze stoppen met leren. Hoewel dit vaak lijkt alsof je hond koppig is of je negeert, reageren ze gewoon op je negatieve stemming. Als je ziet dat je hond gaapt, wegkijkt, aan de grond snuffelt of andere tekenen van "desinteresse" toont, let dan op je emoties en zie wat je uitstraalt. Als je niet kunt herstellen, neem dan een pauze en probeer later te trainen wanneer je geduld en positiviteit zijn opgefrist.


Het is ook belangrijk dat je hond zich veilig voelt om te leren door vallen en opstaan. Als je de fouten van je hond corrigeert met woorden als "Nee!" of "Ehh!" of een andere afschrikking, zullen ze bang zijn om het verkeerd te doen. In plaats van actief deel te nemen aan het trainingsproces, zullen ze zich terugtrekken en stoppen met proberen. Het is veel beter om positieve bekrachtigingstechnieken te gebruiken, je hond voor te bereiden op succes, en hun prestaties te belonen.


Wees Gul met Traktaties

Beloon je hond royaal en vaak. Te veel mensen zijn zuinig met beloningen of gebruiken niets anders dan lof. Maar zou jij naar je werk gaan als je geen salaris meer kreeg? Gedrag dat wordt versterkt, wordt herhaald, dus wees niet gierig met traktaties, lof, apporteerspelletjes, of wat je ook gebruikt om je hond te belonen. Dat zal een liefde voor training bij je hond kweken en het de moeite waard maken om naar je te luisteren.


Het is ook nuttig om snel te zijn met het geven van beloningen. Anders kan je hond in de war raken over wat je precies versterkt of interesse verliezen en weglopen om hun eigen beloningen te vinden. Het gebruik van een marker zoals een klikker of een woord zoals "ja" kan helpen om de kloof tussen het gedrag van de hond en de lekkernijen te overbruggen, maar hoe sneller je bent, hoe beter.


Pas de Beloning Aan aan de Uitdaging

Een beloning is alleen versterkend als het goed is vanuit het oogpunt van je hond. Je hond is misschien gek op kaas, maar als je kiest om te belonen met brokjes, zal hun prestatie dalen. Weet wat je hond het liefste heeft en bouw een beloningshiërarchie op. Gebruik de beloningen bovenaan de lijst voor de meest uitdagende taken en bewaar de items onderaan voor gedragingen die je hond beheerst. En vergeet niet over levensbeloningen zoals gaan wandelen of aandacht of knuffels krijgen.


Maak je geen zorgen, je zult niet elke keer beloningen blijven geven. Wanneer je hond voor het eerst een nieuw commando of gedrag leert, is het essentieel om ze elke keer te belonen. Maar zodra ze weten wat ze moeten doen, wil je langzaam je beloningen verminderen totdat je hond ze willekeurig krijgt. Denk maar aan een gokautomaat. Je wilt dat je hond verslaafd raakt aan werken voor jou.


De Plaatsing van de Beloning Is Belangrijk

Wat je hond ook doet wanneer ze een beloning krijgen, zal worden versterkt. Bijvoorbeeld, als je je hond vraagt om te gaan liggen, maar ze zitten weer wanneer je ze hun koekje geeft, heb je eigenlijk zitten versterkt. Denk goed na over wat je hond doet of hoe hun lichaam is gepositioneerd wanneer je traktaties geeft. Dan kun je het moment van levering op het juiste moment timen. Dit is vooral belangrijk als je shaping gebruikt om een gedrag stap voor stap op te bouwen.


Hoewel honden veel woorden kunnen begrijpen, zal je hond letten op je lichaamstaal, gebaren en de toon van je stem, samen met wat je zegt. Zorg ervoor dat elk signaal overeenkomt om je hond niet in de war te brengen. Bijvoorbeeld, als je je hond vraagt om te blijven maar dan een stap terug doet, wees dan niet verbaasd als je hond opstaat om te volgen. Het is ook belangrijk om niet over je hond te hangen of hun persoonlijke ruimte binnen te dringen. Dat kan stress en ontkoppeling veroorzaken, vooral bij verlegen of angstige honden.


Zorg er ook voor dat je signalen duidelijk verschillend zijn. Als je "crate" gebruikt om je hond te vragen hun bench in te gaan maar "wait" om ze te laten wachten bij deuren, kan je hond het moeilijk vinden omdat ze zo op elkaar lijken. Je kunt elk willekeurig woord of gebaar gebruiken voor gedragingen. Zelfs "banaan" kan zitten betekenen als je het op die manier aanleert, dus wees je bewust van het maken van al je verbale signalen en lichaamstaal signalen duidelijk.


Je Hond Leren Algemene Commando's

Honden generaliseren niet goed. Dat betekent dat als je je hond leert zitten in de keuken, ze zullen denken dat het commando voor zitten betekent "zitten in de keuken." Je moet je hond in veel verschillende omgevingen trainen voordat ze begrijpen dat hun commando's gelden, ongeacht waar ze zijn. Elke keer dat je naar een nieuwe locatie gaat, ga terug naar de basis, zodat je hond niet in de war raakt of gefrustreerd raakt. Hetzelfde geldt voor de drie D's - afstand, duur en afleiding. Om je hond te helpen generaliseren, moet elke D afzonderlijk worden getraind voordat je ze combineert. Dit staat bekend als het bevestigen van het gedrag.


Herhaling of Vergiftiging van Je Commando's Vermijden

Het is verleidelijk om een commando te herhalen als je hond niet onmiddellijk reageert. Al snel verandert "kom" in "kom, kom, kom." Maar dit commandogezeur leert je hond alleen dat ze de eerste keer niet hoeven te luisteren. Nog erger, ze zullen denken dat het commando eigenlijk "kom, kom, kom" is en niets doen als ze het woord slechts één keer horen. Om je hond te helpen de eerste keer te reageren, trek eerst hun aandacht met hun naam (het naamspel helpt hierbij) of een commando zoals "kijk naar mij." Als je hond te afgeleid is om te gehoorzamen, zeg dan niet het commando. Zoek een andere manier om ze te laten doen wat je wilt, en werk dan aan het opbouwen van de prestaties van je hond rond afleidingen.

Het is even belangrijk om je commando's niet te vergiftigen. Dat is waar je het commando associeert met iets negatiefs. Dit gebeurt vaak met het terugroepcommando. Je roept je hond misschien om te komen in het park voordat je ze naar huis neemt of roept ze om te komen voordat je hun nagels knipt. Als een commando het einde van plezier of het begin van iets onaangenaams aangeeft, zal je hond stoppen met reageren. Als je iets moet doen dat ze niet leuk vinden, zoals je hond wassen, gebruik dan een andere methode, zoals ze lokken met een traktatie of de lijn aanklikken en ze daarheen lopen.


Oefen Hondentraining Elke Dag

Net zoals je elke dag piano zou kunnen oefenen, hebben honden herhaling nodig om hun vaardigheden te verbeteren. Te veel mensen volgen hondentrainingslessen, maar oefenen niet wat ze tijdens de week hebben geleerd. Je hoeft geen uur per dag te besteden. Sterker nog, dat is veel te lang voor de meeste honden, maar vijf tot 10 minuten is meer dan genoeg. Als je je training in je dagelijkse routine opneemt, is dat nog beter. Als je hond een wandeling wil, vraag dan om te zitten of te liggen voordat je de lijn aanklikt. Voordat je de voerbak neerzet, vraag je hond om een trucje te doen zoals een pootje geven, enzovoort.

Zodra je hond een nieuw gedrag heeft geleerd, stopt de training niet. Houd hun vaardigheden op peil met regelmatige oefensessies. Het is goed voor je hond omdat het mentale stimulatie en lichamelijke oefening biedt. En als je tip één volgt en de training leuk houdt, is het ook een geweldige manier om te binden en tijd samen door te brengen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Welk Type Hondenhek Is Het Beste voor Mij en Mijn Hond?

In de woorden van Robert Frost: "Goede hekken maken goede buren." Maar als het op honden en achtertuinen aankomt, zijn hekken essentiële voorzieningen om je huisdier veilig en zeker te houden. Hekken

Fruit en groenten die honden wel of niet kunnen eten

Het is niet ongebruikelijk dat je je hond wilt verwennen door jouw favoriete menselijke snack te delen in plaats van een hondensnack. Immers, als het veilig is voor jou om te eten, moet het toch ook g

Commentaires


bottom of page